Jochem Myjer

Dat Jochem Myjer een echte duizendpoot is blijkt niet alleen uit zijn ogenschijnlijke bodemloze put van typetjes en imitaties, maar ook uit zijn verscheidenheid aan vakgebieden. Want zo is hij naast komiek ook presentator, acteur, musicus, imitator en kinderboekenschrijver. Deze geboren kleinkunstenaar zit dan ook boordevol energie, iets dat direct ook één van zijn hoofdkenmerken is als een entertainer. Hij praat niet alleen snel, maar kan ook enorm snel schakelen tussen twee of meerdere typetjes en stemmetjes. Hij neemt zijn eigen drukke karakter dan ook regelmatig op de hak, iets dat terug te zien is in zijn show genaamd Adéhadé.

Dat Myjer ook erg muzikaal is, blijkt wel uit het feit dat hij zichzelf in zijn shows met enige regelmaat begeleid op viool of piano. In zijn liedjes weet hij altijd een gevoelige en sentimentele snaar te raken, maar je kunt er op wachten dat er een verrassingseffect komt met een humoristische inslag. Met het nummer Mijn dag! waarin hij op een extreem hoog tempo de piano weet te bespelen, en daarnaast op een evenzo rap tempo zingt, wist hij in 2010 zelfs op nummer 2 van de Single Top 100 te komen. Hier opvolgend behaalde hij een nummer 51 positie in de Single Top 100 van 2013 met het “melancholische” lied La la la Leiden, dat hij schreef als zijnde een volkslied voor deze gelijknamige stad. In dit lied bezingt hij zijn oh zo geliefde stad Leiden, de stad waar hij geboren en getogen is.

Als kinderboekenschrijver is Myjer daarnaast ook zeker geslaagd. Hij schreef in 2015 het boek met de naam De Gorgels, dat gaat over gekke wezentjes die kinderen beschermen tegen enge Groenlandse Brutelaars. De illustraties uit het boek werden gemaakt door Rick de Haas, en later is het boek ook nog uitgebracht als luisterboek. Het luisterboek werd uiteraard ingesproken door, hoe kan het ook anders, Jochem Myjer zelve. Het kinderboek van Myjer was zo’n enorm succes dat het de jaarlijkse Prijs van de Nederlandse Kinderjury won in 2016. Het tweede boek over de Gorgels is inmiddels ook al uit, en is genaamd De Gorgels en het geheim van de gletsjer.

Jochem Myjer is daarnaast een echte kindervriend, wat resulteerde in zijn aandeel in de tv-show van Kinderen voor Kinderen. Hij presenteerde in 2006 namelijk de 27e show van dit liedjesfestijn speciaal voor kinderen. Ook in de rol als Pietje Paniek tijdens het Sinterklaasjournaal, is Myjer enige jaren te zien geweest. Verder heeft Myjer medewerking verleend aan diverse radioshows, en werd een tv-fragment waarin hij zijn imitatietalent showt bekroond tot tv-moment van het jaar 2007.

Dat Myjer een bijzondere band heeft met Leiden is niet alleen te herleiden door het lied La la la Leiden, maar ook aan de erepenning van de stad welke hem in 2009 werd toebedeeld. Deze eervolle status dankt hij aan zijn ambassadeurschap voor de stad Leiden en zijn tomeloze betrokkenheid bij goede doelen.