Heel Holland Bakt

Officieel is het oh zo geliefde, tikkeltje kneuterige en door maar liefst 3,3 miljoen kijkers bekeken programma Heel Holland Bakt natuurlijk een kookprogramma. De trouwe kijker weet echter inmiddels beter, en zal beamen dat het programma stijf staat van de humor, satire en onderbroekenlol. Mede dankzij presentator André van Duin, die sinds het vierde seizoen één van de vaste gezichten is van de kookshow, zijn de woordgrappen, het lieflijke sarcasme en de gortdroge humor niet te ontkennen.

The Great British Bake Off

Oorspronkelijk is het format voor Heel Holland Bakt van Britse komaf. Dit kookprogramma wordt sinds 2010 uitgezonden en is tot op heden een kijkcijferkanon in Groot-Brittannië, en ook in deze oorspronkelijke variant van het programma ontbreekt het niet aan een gezonde portie humor. Saillant detail is dat de eerste serie van The Great British Bake Off in zijn geheel geen goede recensies ontving. De presentatoren werden als ronduit vervelend beschreven en men was ervan overtuigd dat kijkers zich al snel zouden dood vervelen. De recensies over de daaropvolgende series waren echter stukken positiever, waardoor het programma door Andrew Collins, schrijver voor The Guardian, beoordeeld werd als het beste programma van 2012 op de Britse televisie.

De opzet

Door alle humor die verweven zit in het televisieprogramma zouden we bijna vergeten dat het om een wedstrijd gaat. Namelijk die van “beste thuisbakker van Nederland”. Elke aflevering krijgt een thema toebedeeld waaraan de bakkers moeten voldoen. Elke aflevering omvat vervolgens drie verschillende opdrachten. De eerste is de zogenoemde signatuuropdracht, waarbij de bakkers volgens een klassiek recept moeten bakken. Hieraan moeten ze echter wel hun eigen draai geven. Een taart bij jeeigentaart.nl bestellen is er dus absoluut niet bij voor deze thuisbakkers!

Vervolgens is er de technische opdracht, waarbij de bakkers aan de hand van een ingrediëntenlijst en een gedeelte van een recept uit moeten zien te vinden hoe het lekkers bereid moet worden. De jury, bestaande uit Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden, jureert dit onderdeel blind.

Het laatste onderdeel van elke aflevering van Heel Holland Bakt is het spektakelstuk. En een spektakel dat is het doorgaans! In dit gedeelte van de wedstrijd creëren de bakkers een ingewikkelde taart waaraan ze bovendien hun eigen draai moeten geven. De meest bizarre taarten worden bedacht, en er gaat dan ook regelmatig van alles mis. Dit tot grote hilariteit bij André van Duijn en ongetwijfeld eveneens bij de kijkers. De bakkers daarentegen zweten regelmatig peentjes en menig traantje wordt dan ook gelaten wanneer er weer eens een drielaags taart compleet ineenstort, een soufflé volledig verbrandt of een belangrijk ingrediënt volkomen vergeten wordt en het baksel oneerbiedig tot misbaksel gebombardeerd wordt. Mocht u het programma nog nooit bekeken hebben, en van een flinke dosis leedvermaak en flauwe humor houden, dan is Heel Holland Bakt absoluut een aanrader voor de zondagavond!