Lachend rijk worden

Het klinkt als de ultieme droom: je geld verdienen met humor. Of je nu zelf lacht of andere mensen aan het lachen maakt, dit beroep bestaat dus gewoon. In dit artikel wordt het beroep van cabaretier onder de loep genomen. Ook zal worden besproken hoe een cabaretier na jaren van hard zwoegen rijkelijk van zijn werk kan leven.

Beginnen als cabaretier

De meeste cabaretiers beginnen bij open mic avonden, want ze hebben nu eenmaal een microfoon, podium en publiek nodig. Tijdens zo’n avond wordt aan elke cabaretier 5 tot 8 minuten lang de gelegenheid gegeven om zijn of haar grappen te vertolken. Dit begint vaak met vallen en opstaan, want zeker niet elke grap zal in de smaak vallen. Bovendien is de timing voor het grappen maken van groot belang. Het vereist dus veel oefening en doorzettingsvermogen om niet bij het minste of geringste de handdoek in de ring te gooien, want zoek het maar eens op: juist de grote cabaretiers van tegenwoordig hebben in het begin vaak gigantisch gefaald. En precies die momenten gebruiken zij nu in hun theatershows om zichzelf uit te lachen, maar ook om hun lange weg naar succes te laten zien.

Geld verdienen met je grappen?

Als cabaretier ben je zzp’er en heb je dus in feite je eigen bedrijf. Als gevorderde cabaretier krijg je bij open mic avonden wellicht enige bekendheid en daardoor ook meer spreektijd (ongeveer 20 minuten). Als je langzaamaan ‘fans’ begint te krijgen zit je op de goede weg! De kans wordt groot dat er zelfs vraag naar jouw grappen begint te komen. Dit kan door boekers die zich in het publiek verschansen en op zoek zijn naar fris en nieuw talent voor hun eigen theaters. In het begin zal dit nog niet zoveel schuiven, sterker nog, de kans is groot dat je zelf geld bij moet leggen om een show in een klein theater te mogen verzorgen. De ervaring en oefening zal zich echter een keer laten uitbetalen. Mocht je in dit proces toch spaak lopen omdat de financiële middelen niet toereikend zijn, dan biedt Qeld een goed alternatief en maakt het mogelijk om een bedrijfslening af te sluiten. Met dat geld kun je bijvoorbeeld een stand-up cursus doen voor tips & tricks. Of je gebruikt het om je netwerk in de cabaretwereld uit te breiden.

Het verdient niet slecht…

Althans, als we cabaretier Guido Weijers mogen geloven. In dit artikel vertelt hij dat vrijwel elke bekende cabaretier miljonair (!) is. Maar let wel: dit vak kun je alleen uitoefenen als je echt gepassioneerd bent, talent hebt en als je de juiste mensen om je heen hebt die in jou geloven. Je zult snel door de mand vallen als je het overduidelijk alleen voor het geld doet. Toon je passie voor je werk aan je publiek en je zal gauw een gewaardeerd cabaratier zijn. Tenslotte zal je met je passie inderdaad… een hele hoop geld verdienen.