Geschreven humor

Dat humor in allerlei vormen bestaat blijkt wel weer wanneer we gaan kijken naar geschreven humor. Met geschreven humor bedoelen natuurlijk niet de teksten en conferences die cabaretiers en comedians schrijven en voorbereiden voor een show, maar teksten die de lezer zelf dient te lezen. Een aantal voorbeelden van geschreven tekst worden in dit artikel uitgelicht.

Moppen

Natuurlijk zijn moppen eigenlijk bedoeld om te worden verteld. Dit kan in een huiselijke setting zijn, door die ene super grappige oom, maar ook door een echte professionele moppentapper. Moppen kunnen echter ook erg vermakelijk zijn om te lezen. Op internet vindt je tegenwoordig talloze websites die volledig gericht zijn op het vermaak van de mens door middel van moppen. En moppen zijn er natuurlijk in alle soorten en maten. Er zijn korte mopjes, kinderachtige mopjes, schunnige moppen, moppen met een racistische inslag en langdradige moppen in verhaalvorm.

Stripboeken

Stripboeken combineren geschreven humor met een vorm van non-verbale humor. Dit doet men door het samenbrengen van afbeeldingen van verschillende personages, begeleid door de typische tekstballonnetjes. Er zijn strips die slechts gebruik maken van zeer korte zinnetjes, maar er zijn natuurlijk ook strips welke veel uitgebreider in tekstgebruik zijn. Belangrijk is wel om te zeggen dat stripboeken niet per definitie onder de categorie humor hoeven te vallen.