Lolbroeken en grapjurken: ludieke kleding voor kinderen

Lol-broeken, grap-jurken, grap-jassen….. met deze benamingen worden grappenmakers aangeduid. Een komisch meisje wordt bijvoorbeeld al gauw een ‘grapjurk’ genoemd en een jongen die voortdurend grapjes maakt op school is wellicht de lolbroek van de klas. Dit soort woordspelingen komen in de Nederlandse taal veelvuldig voor: het zijn woorden met een dubbele bodem waarvan de uitwerking soms komisch is. De vraag is echter waarom grappenmakers met kledingstukken als jassen, jurken en broeken worden geassocieerd. Mogelijk heeft het antwoord op deze vraag iets met kindermode te maken.

Drollenvangers

Een van de lol-broeken is wellicht de drollenvanger. Met drollenvanger wordt een comfortabele broek in een pofmodel aangeduid. Denk aan een harembroek, een pofbroek, een historische plusfour of een knickerbocker. In sommige gevallen hangt het kruis van dit soort broeken tot op de knieën (de benaming ‘drollenvanger’ mag duidelijk zijn). Ook skaters dragen doorgaans ‘baggy’ broeken. Wil je zoon of dochter ook een drollenvanger? De allernieuwste kindermode heeft een groot aantal ‘baggy’ spijkerbroeken in de aanbieding. En wie weet, zijn de knickerbockers en de plusfour broeken de kindermode van de toekomst.

Lolly Lolbroek

‘De avonturen van Lolly Lolbroek’ is een komische televisieserie uit 2015. In elke aflevering zien we de hoofdrolspelers Lolly, Kara en Marx gekleed volgens de laatste kindermode van die tijd. De kleding van Lolly Lolbroek was felgekleurd en ludiek.

Lolly Lolbroek woont bij haar vader, die uitvinder is. Omdat hij meestal niet thuis is kan ze doen en laten wat ze wil: “als de kat van huis is dansen de muizen!”. Het spreekt dus voor zich dat Lolly, Marx en Kara veel plezier beleven wanneer ze met z’n drieën bij Lolly thuis zijn.

Kindermode-inspiratie

Onnodig te zeggen dat Lolly, Kara en Marx de jeugdige kijkers enorm inspireerden met hun vrolijke kleding. Veel ouders namen hun kinderen mee naar de leukste kindermode boetieken, om hun kroost de kans te geven zelf kleurige kinderkleding à la Lolly Lolbroek uit te zoeken.