Youp van ’t Hek

De uit Naarden afkomstige Youp van ‘t Hek heet met zijn voornaam oorspronkelijk gewoon Joep. Maar toen een vriendin van Joep in 1973 een t-shirt waarop “We help you” gedrukt stond veranderde in “We help youp”, besloot Joep zijn naam voortaan zo te schrijven. Naast het beroep waar Youp bekend mee is geworden, namelijk dat van cabaretier, is hij sinds jaren ook columnist voor de VARAgids en het NRC Handelsblad. Veel van deze colums zijn in de loop van de tijd ook nog eens uitgebracht in boekvorm.

Het beroep van cabaretier zat er bij kleine Youp al jong in, want toen hij op 17 december 1963 als negenjarige snotneus naar een voorstelling van de grote Toon Hermans in Carré ging, was het voor hem direct zeker dat hij zich hier ook mee bezig wilde gaan houden.

De doorbraak van Youp als soloartiest was in 1983 met de show Man vermist. Hiervoor trad Youp al jaren samen met zijn toekomstige vrouw Debby Petter en Daan van Straaten op met Cabaret NAR. En hoewel de samenstelling van dit gezelschap regelmatig wisselde, was Youp altijd een zeer constante factor. De laatste show van Cabaret NAR was dan ook de solovoorstelling Man vermist.

Ook als liedjesschrijver is Youp van ‘t Hek niet onverdienstelijk gebleken, want hij heeft diverse albums uitgebracht waarvan er een aantal zelfs een hitnotering de Album Top 100 hebben gehad. Ook specifieke nummers van de hand van Youp deden het erg goed. Een van zijn immer populaire nummers is het nummer Flappie uit 1981. In dit lied bezingt Youp het zielige verhaal van zijn konijntje genaamd Flappie, welke op de dag voor Kerstmis 1961 wordt vermist. De jonge Youp wil zijn konijntje zoeken, echter wordt hij gesommeerd niet in het schuurtje te gaan kijken en wordt hij afgeleid door zijn moeder met wat lekkers als hij lief gaat spelen. Aan het einde van het lied wordt duidelijk dat de vader van Youp het konijntje geslacht heeft, om het vervolgens op Eerste Kerstdag te serveren tijdens het kerstdiner. De hilarische wending van het lied zit hem in het stuk waarin Youp vervolgens zingt dat op Tweede Kerstdag vader vermist wordt, en moeder niet in het schuurtje mag gaan kijken, en eveneens afgeleid wordt met wat lekkers als ze lief gaat spelen.