De functie van humor

Dat lachen in de middeleeuwen al een functie had, kun je teruglezen in het artikel De betekenis van humor op deze website. Maar humor heeft in feite nog meer functies. Want wie heeft er niet iemand in zijn of haar kennissenkring of familie die (bijna) altijd lacht, en op de meest willekeurige momenten in lachen uitbarst. Ook kennen we allemaal wel iemand die zelden lacht en altijd serieus is. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld historicus Maarten van Rossum.

Afhankelijk van de situatie waarin men zich bevindt, zal het niet altijd gepast zijn om je op een dergelijke manier te gedragen. Wanneer je op een serieuze bijeenkomst bent, zoals een begrafenis, wordt het doorgaans niet gewaardeerd wanneer je daar met een grote lach van oor tot oor binnen komt lopen. Is er bijvoorbeeld net een baby geboren en kom je binnen met een serieuze en lichtelijk chagrijnige blik op je gezicht, ook dan zullen mensen je dit niet in dank afnemen.

Ook is gebleken dat een humoristische kijk op het leven en het hebben van een doorgaans goed humeur erg goed is voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Ook geeft humor een positieve bijdrage aan het zelfbeeld van een persoon. Wanneer je een humoristische kijk op het leven hebt, wordt je doorgaans meer gewaardeerd door andere mensen. Je krijgt hierdoor een positiever zelfbeeld, omdat dit bevestigd wordt door anderen.

Humor als uitlaatklep is natuurlijk ook nog een belangrijk positief aspect van humor. Een flinke slappe lach kan erg moeilijk zijn om te beheersen, en het kan lijken op een fles frisdrank die flink geschud is waarvan je de dop opendraait. Eenmaal ver genoeg open, is er geen houden meer aan en spuit al het drinken uit de fles. Met humor is het niet anders. Bepaalde onderdrukte energie wordt door middel van lachen tot uiting gebracht. Iets dat natuurlijk altijd stukken beter is dan bijvoorbeeld agressie.