De humor van 1 aprilgrappen

Het is een soort van traditie geworden dat mensen elkaar op 1 april voor de gek proberen te houden. Dit gebeurt niet alleen in Nederland, ook andere landen kennen deze traditie. Zo wordt een 1 aprilgrap in Frankrijk ‘poisson d’avril’ (aprilvis) genoemd, Engelstalige landen spreken van ‘April Fool’s day’ en Rusland noemt het Den Doeraka. In Brazilië staat deze dag bekend als Dia da Mentira, dag van de leugen.

De geschiedenis van de 1 aprilgrap

Deze traditie is vermoedelijk ontstaan tijdens de overstap naar de Gregoriaanse kalender in 1582. Voor die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Volgens de Gregoriaanse kalender viel Nieuwjaarsdag op 1 januari. Iedereen die dit vergat of niet achter dit idee stond werd min of meer belachelijk gemaakt. Andere bronnen vermelden dat de 1 aprilgrap reeds in 1508 bestond. Er zijn ook bronnen die aangeven dat 1 april voortgekomen is uit het Feest der Zotten dat in de Middeleeuwen gevierd werd. In ieder geval bestaat de traditie al geruime tijd en sommige 1 aprilgrappen zijn werkelijk uniek. Ook doen steeds meer bedrijven en instanties mee aan deze traditie. Soms weten ze daarmee de aandacht van de pers te trekken.

Bedrijven zien er de humor wel van in

Als bedrijf kun je met behulp van een uitgebreid crm systeem van alles bijhouden. Denk hierbij aan al je zakelijke contacten, de geschiedenis van al die contacten, sales opvolgingen, e-mails, taken, casemanagement, urenregistratie, projecten, marketingactiviteiten en nog veel meer. Zelfs je jaarlijkse 1 aprilgrappen kunnen in dit systeem worden opgenomen. Je moet ieder jaar natuurlijk wel met een unieke grap komen. En bedenk dat bepaalde grappen mogelijk niet door alle klanten gewaardeerd zullen worden.

Unieke grappen

Toen in 1960 tijdens een Nederlandse journaaluitzending werd aangekondigd dat de toren van Pisa was omgevallen, was iedereen ontzet. Tegenwoordig zou men de leugen al gauw doorzien. Ook de unieke 1 aprilgrap van 1969 waarbij werd aangekondigd dat controleurs door de straten zouden gaan rijden om te ‘scannen’ of mensen hun kijk- en luistergeld wel hadden betaald werkte destijds prima. Zo goed zelfs dat de volgende dag al het aluminiumfolie was uitverkocht: een groot aantal mensen hadden hun tv ermee ingepakt opdat het toestel zodanig niet ‘gescand’ kon worden. Maar ook vandaag de dag halen unieke 1 aprilgrappen nog steeds de krant.