De oorzaak van humoristische taferelen

Hoe treed humor nu eigenlijk op? In welke situaties en door welke oorzaken wordt iets grappig gevonden? Hierover in dit artikel meer.

Verrassende wending

Wanneer er een verrassingsfactor in een bepaald verhaal zit, een onverwachte wending of een verrassende ontknoping van een verhaal, dan kan dit grappig worden gevonden.

Opluchting

Bij een plotselinge vermindering van spanning of een opluchting, kan het gedeelte in de hersenen dat zorgt voor het lachen geactiveerd worden.

Onsamenhangendheid

Wanneer een samenhang in een verhaal mist noemen we dit incongruentie. Dit betekend dat twee verschillende zaken, welke qua inhoud of betekenis niets met elkaar te maken lijken te hebben, wel op één lijn worden geplaatst. Met name in woordspelingen komt dit veel terug.

Leedvermaak

Wanneer anderen zich dom of onhandig gedragen, zich pijn doen, pech hebben of fouten maken, vind men dit doorgaans grappig. Hier komt in feite de onhandige clown in het circus ook vandaan, of het lachen om iemand die uitglijd over een bananenschil. Er is in dit geval altijd een personage in de grap die het slachtoffer is. Practical jokes zijn een vorm van leedvermaak, maar ook de grappige homevideo’s waar men naar kijkt. Als er iets goed mis gaat, dan lacht men het hardst.